By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.

Oskar Riby – affärscoachen med entreprenörskapet och musiken i blodet

Det hörs ett avlägset sjungande i entrén en korridor bort, sen en hälsningsfras lite närmare följt av röster som skrattar, nu sjungandet igen. 

Med en bakgrund som egenföretagare och en uppväxt i en familj där entreprenörskapet och musiken alltid varit närvarande, är han en lagspelare som är mån om andra och som gärna delar med sig av sina erfarenheter, kunskaper och härliga energi.

Möt Oskar Riby, en av de affärsutvecklare som deltagarna i affärsutvecklingsprogrammet NEST coachas av. 

När vi träffas har han precis dragit av sig Hövdingen och jag möts av ett brett leende. Han har cyklat till jobbet, som han alltid gör, oavsett väder och årstid. 

Oskar är född och uppvuxen i Västerås i en familj med föräldrar som driver företag. Entreprenörskapet har alltid funnits där och varit en naturlig del i hans uppväxt, men det var inte förrän under gymnasietiden och Ung Företagsamhet som han fann det egna intresset för företagande. Där och då bestämde han sig för att studera vidare och antogs till Handelshögskolan vid Umeå Universitet, året var 2009. 

– Ska vi inte ta en kaffe först? säger han.

Efter universitetsstudierna drev han det uppmärksammade klädföretaget Rivia Sports som sålde färgstarka träningskläder och sedan januari 2018 arbetar han som affärscoach på företagsinkubatorn eXpression Umeå. 

- Jag drivs av att skapa förutsättningar för andra och det bästa med att jobba som affärscoach är att få vara med och dela resan med entreprenörer, säger han och dricker en klunk av kaffet.

- Det utforskande momentet i att utveckla en ny affärsidé samt vrida och vända på affärsmodellen är något som jag verkligen brinner för, fortsätter han. Glädjen att se hur entreprenörer växer och utvecklas efter utmaningar och framgångar är oslagbar. 

Till vardags umgås han med familj, vänner och älskar att hålla på med idrott, han spelar fotboll och engagerar sig i det lokala föreningslivet, och 2019 genomförde han ett multisport-lopp där han sprang över Åreskutan och cyklade mountainbike tillbaka. 

Oskar tittar på klockan som visar att timmen gått, på minuten för att vara exakt, och han berättar att han måste vidare medan han packar ner datorn, han ska upp till universitetet för att träffa en entreprenör som är nyfiken på att starta eget. 

– NEST är ett fint program med bra resurser och med det här gränsöverskridande samarbetet skapas föreutsättningar för ett effektivt affärsutvecklingsstöd, säger han och tar på sig Hövdingen igen.

– Jag hoppas kunna bidra med energi och hjälpa till med riktning och i prioritering i affärsutvecklingen, säger han och ler.

I korridoren på väg ut hörs åter ett sjungande.

 

FAKTARUTA 

Namn: Oskar Riby

Ålder: 33

Familj: Fru Isabelle och dottern Lou, 2 år

Bor: I villa

Intressen: Träning, framför allt fotboll och multisport

Fun fact: Har gått musikklass och har ett familjeband, Los Ribys

Ansök till NEST Bootcamp senast den 26:e Februari!

Ansök till NEST