By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
RecoMended

RecoMended vinnare av NEST-pitchtävling och TEKOs stipendium

Vinnare av NEST-pitchtävling och TEKOs stipendium på 75.000:- blev startupbolaget RecoMended som erbjuder automatiserade och skalbara textila reparationslösningar.

När juryns röster räknats samman stod det klart att RecoMended vann NEST-pitchfinal som genomfördes digitalt den 2 juni. Vinsten innebär att bolaget får ett stipendium på 75.000 kr att använda för att utveckla verksamheten. 

Det är roligt att få stötta ett hållbart företag i början av sin tillväxtresa. Vi ser stora möjligheter med den service RecoMended erbjuder och bidrar till de systeminställningar som behövs i branschen, säger Cecilia Tall, generalsekreterare TEKO.

14 bolag pitchade inför en jury bestående av Sandra Roos, KappAhl, Emma Garrote Fredman, Gina Tricot, Stefan Ilkovics, Jonas Larsson, Science Park Borås, Jennie Rosén, Swedish Fashion Council, Magnus Rehn, STING, Cecilia Tall, TEKO och Stefan Diner, Borås INK.

RecoMended består av Jesper Karlsson, Erik Lindtorp och Rikard Ledin som grundat bolaget för att erbjuda en märkesoberoende one-stop-shop för textila reparationer riktad mot både privat- och företagskunder. Detta ska möjliggöras med hjälp av innovativa, storskaliga och automatiserade reparation- och uppfräschningsmetoder tillsammans med attraktiva order- och logistiklösningar. 

Vi på RecoMended är ödmjukt överlyckliga att tilldelats förstaplatsen bland så många intressanta och talangfulla bidrag. Vår affärscoach via NEST, Oskar Riby har bidragit till att växla upp vår verksamhet till en ny nivå och det hade vi aldrig kunnat göra utan honom. Förstaplatsen i NEST kommer bli en stark vind i vårt segel för att utveckla vårt bolag och därmed ta storskaliga, textila reparationer in i nästa generation. Nu kör vi!, säger Jesper Karlsson, Erik Lindtorp och Rikard Ledin, RecoMended.

 

I pitchfinalen medverkade de bolag som under våren deltagit i NEST-katapultprogram – ett intensivprogram med affärscoachning, bootcamp och nätverkande för startups och entreprenörer som erbjuder olika lösningar för att bidra till att ställa om textil- och modeindustrin till att bli mer hållbar.  

 

RecoMended är en värdig och viktig vinnare för hela textilindustrins omställningsförmåga. Både hård- och mjukvaruinnovation som löser ett viktigt problem gällande förlängning av livscykel på redan existerande produkter med hög grad av automation. Ur ett NEST-perspektiv summerar vi denna första omgång av katapulten som mycket lyckad. Vi fick fler och starkare ansökningar än vad vi vågat hoppas på. Det framgick tydligt på vår bootcamp att startups i denna sektor saknar och kan dra enormt värde av det community vi bygger inom textil- och modeindustrin. Stora idéer blir stora affärer när likasinnade möts och jobbar tillsammans vilket är ett måste om vi ska klara högt uppställda klimatmål, säger Simon Hjelte, programansvarig för NEST.

Våren 2023 kommer NEST-katapultprogram tillbaka. Vinnova finns även då med som finansiär men NEST målsättning är också att knyta starkare band till näringslivet som kommer få chansen att utmana entreprenörer att lösa hållbarhetsproblem som finns i deras verksamheter idag.

Saknade vi något som vi hoppas se mer av nästa omgång i början av 2023 så är det innovationer utifrån som möjliggör lösningar i produktionsledet såsom energiförsörjning, vattenrening och kemikalier. Men det nätverk som byggts upp under denna omgång borgar för att de kommer attraheras framåt, säger Simon Hjelte, programansvarig för NEST.

Ansök till NEST Bootcamp senast den 26:e Februari!

Ansök till NEST